BENVINGUTS

Sou al bloc d'Educació Eticocívica de l'Institut Llavaneres de Sant Andreu de Llavaneres.
Aquí expressem les nostres opinions i inquietuds com a continuació del que parlem i debatem a les estones de classe. Els vostres comentaris seran ben rebuts. La veritat només existeix com una conquesta col·lectiva. Gràcies!

dilluns, 9 de març del 2015

VISITA A COSMOCAIXA


El passat dijous, 26 de febrer els alumnes de 4t d'ESO vam visitar CosmoCaixa.
El motiu de la visita era assistir a la conferència del doctor Rafael Maldonado, catedràtic de farmacologia de la  Universitat Pompeu Fabra, sobre Avenços en el coneixement dels efectes del cànnabis al cervell.  També volíem visitar l'exposició sobre drogues que ja havíem vist virtualment a l'aula.
Crònica de la sortida que fa Zakariae Zbakh de 4t C:
Vam sortir de l'Institut a les 8:00. Ens vam separar per classes per a ocupar els autobusos. A l'autobús hi va haver molta gresca perquè ja feia temps que no anàvem d'excursió. Quan vam arribar vam anar a un espai exterior amb bancs, prop de la cafeteria per a esmorzar. La conferència començava a les 10. Vam anar a un auditori molt gran amb tres pantalles. Allà vam coincidir amb altres instituts que també venien a la conferència. Quan el Dtor. Maldonado va començar la seva xerrada tothom va callar.

  Dibuix de Mari Luz Icart de 4t C   

La conferència va durar una hora i mitja i va mantenir en tot moment l'interès dels assistents.
Va parlar de:
-L'evolució del consum de cànnabis.
-La situació de la població escolar (14-18 anys) a Espanya: un consum estable però alt i molt precoç.
-Factors que promouen el consum: disponibilitat, percepció del risc, pressió de grup.
-Interessos comercials: va desmuntar el mite del producte natural i de la utilització terapèutica.
-Va explicar els compostos actius de la planta de cànnabis i l'efecte que fa en la sinapsi de les neurones.
-Es va referir als TRASTORNS que produeix el consum de cànnabis:
fracàs escolar (altera la memòria-amnèsia anterògrada- i la motivació); alteració de les funcions motores en la conducció; desinhibició; addicció i malaltia mental; consum i psicosi; ansietat i depressió; toxicitat pulmonar. 
Una anàlisi d'orina una setmana després del consum encara dóna vestigis.
 Va fer ènfasi en què la suma d'alcohol més cànnabis no és una suma sinó una multiplicació d'efectes. Va alertar sobre el consum en edats en què el cervell està madurant i la personalitat s'està formant. També va alertar sobre el risc que el cànnabis condueixi al consum d'altres drogues. 
Dibuix de Dante d'Ambrossio de 4t C
 Acabada la conferència vam visitar l'exposició sobre drogues i vam  visitar el Bosc inundat. Finalment vam tenir un temps per a moure'ns lliurament pel museu.

La tornada a Llavaneres va ser més ràpida que l'anada perquè el trànsit no era tan intens.





 


















5 comentaris:

Anònim ha dit...

Em va encantar la sortida!!!. Vaig trobar molt interessant la xerrada sobre les drogues, molt impressionant el museu, tot hi que ja havia estat, però no ho havia vist tot. M'ho vaig passar molt bé, espero tornar algun dia.

Nazarena Regalado 4t A ha dit...

La visita al CosmoCaixa:
Allà vam assistir a una conferència (d'una hora i mitja) del doctor Rafael Maldonado un catedràtic de farmacologia que ens va explicar els efectes del cannabis i també de quanta població al món i a Espanya en consumia i perquè. La majoria de gent que en consumeix és gent jove, que es deixa portar per altres pel fet de que si ells ho fan doncs perquè jo no. També ens va dir en quins llocs sobretot afectava el cannabis i una de les parts, que és la més important és una part del cervell. La part que et fa adonar-te de que el que estàs fent és donlent però el cannabis aquesta part del cervell la treu. I moltes més coses.

Després de la xarrada amb anar a una sala on hi havia una exposició sobre les drogues; com el cannabis, la marihuana, la cocaïna i altres.

I despés amb anar a la part d'abaix de tot i vam anar a un bosc dintre del museu. Bosc inundat es deia.
Allà hi havien molts animals, peixos molt grans i diferents (mai havia vist uns peixos tant grans), una serp molt gran...
I quan sorties del bosc hi havia una sala enorme plena d'exposicions com: un tros de gel molt gran, una paret on hi havien diversos colors (on ens vam fer fotos), també hi havien fòsils...

I al final vam tornar al institut.
Aquesta excurció m'ha agradat molt ja que mai havia anat al CosmoCaixa.

Anònim ha dit...

La visita al CosmoCaixa va ser molt interessant. Vam assistir a una conferència que anava bàsicament sobre el cànnabis. És clar que hi havien coses que ja sabíem però el Doctor Maldonado (que feia la conferència) ho explicava amb més detalls. Hi vaig aprendre bastant. Sobretot i el que més em va agradar aprendre és com reacciona el cervell d’una persona amb l'addicció i com reaccionen les diferents parts del cervell i també que el nostre cervell té un receptor del cànnabis, hi ha receptors per a cannabinoides a diferents regions cerebrals. Els cannabinoides endògens es generen naturalment dins el nostre cos.
Al acabar la conferència vam poder donar una volta pel CosmoCaixai per veure les diferents coses que hi havia, com per exemple els animals i diferents experiments.
Em va agradar molt.

Anònim ha dit...

La sortida va ser realment interessant.
No només el fet d'haver pogut caminar lliurement per tot el Cosmocaixa i deleitar-nos amb les exposicions que hi havien (coses com cervells, animals -des de insectes fins a pops-), sinó també per l'exposició tan interessant sobre les drogues que ens van fer. Desconeixia moltes coses sobre els efectes de les drogues (concretament del cànnabis), així com la influència que té sobre el nostre sistema cannabinoide. Cal destacar, a més, que em va cridar l'atenció la de coses que no solen dir de les drogues per tal de comercialitzar-les millor i idealitzar-les; la gent té un concepte molt equivocat de quines poden ser les conseqüències de prendre drogues, como el cànnabis. Era interessant també saber els llocs on es produeix més. No sé si és bo o dolent que a Espanya no hagi ni pujat ni baixat, però bé, millor això que el fet de que el consum i la producció pugi. En resum, l'exposició va ser d'allò més interesant i espero poder tornar a fer una sortida tan exquisita com aquesta última.

Unknown ha dit...

El passat dijous 26 de febrer, vam assistir a una conferència sobre el cànnabis al CosmoCaixa, i sincerament va ser molt gratificant i interessant per el fet de que ens van explicar moltíssimes coses que desconeixiem de les drogues i ens van ampliar el coneixement amb altres aspectes que ja coneixiem i ens van explicar amb més detall. Va ser una conferència, realment molt completa, ja que ens van explicar moltes coses, desde els factors que influien a l'hora de començar a consumir cànnabis, fins a les conseqüencies que a la llarga produeix...etc. A més a més el doctor Maldonado, el catedràtic que ens va donar la conferència s'expressava molt bé. Després de la conferència, per acabar de completar la sortida, vem anar a l'exposició de les drogues, que era un extra molt interessant ja que gràcies a les pantalles i a les activitats podies veure com era la sensació de consumir, els efectes que produia, entre d'altres...Sincerament, va ser una sortida on vam poder apendre coses noves, realment interessants a la nostra edat. Jo penso que sortides com aquestes s'haurien de repetir ja que per una part són entretingudes i és una manera d'apendre diferent i per l'altre, conferències com aquestes ens poden concienciar, a tots els joves, a l'hora d'"experimentar"